
Below is my suggested draft of the letter for the Board to send to the BOT regarding certain language in 
the VOM Code. You will see that I added to the list of terms asked to be considered “roomers and 
boarders”, “single housekeeping unit”, “Lot Coverage”, and “Indoor Recreational Facility”. The latter two 
have not come up recently in the Board’s discussion but were found by the Board to be ambiguous in the 
past. 
 

Dear Mayor and Trustees: 

The purpose of this letter is to bring to the attention of the Board of Trustees certain provisions of the 
Village of Mamaroneck Zoning Code which we have found to be unclear and difficult to apply in the 
course of hearing appeals and special permit applications.  We recommend that the Board review this 
list of terms and excerpts from the Code and consider revising them in order to clarify the intent behind 
their use. 

• The defined term “membership club” has multiple attendant ambiguities. This term is defined in 
§342-3 as an organization “exclusively for members and their guests “ but clubs in the MR 
district are permitted non-member” activities —an apparent inconsistency.   Permitted uses in 
the residential district i342-21(7) include “annual membership clubs” incorporated pursuant to 
an outdated statute. Benevolent Order Laws of the State of New York.   It’s unclear whether 
such “annual” membership clubs are meant to be similar to those in the MR district or different.  
Permitted uses in the central commercial districts include  “clubs” without restrictions as to use 
but requiring a special permit.  The multiple delimiters - “exclusively”, “not-for-profit”, “annual” 
- have proven difficult to apply to specific properties. 

• The term “nonmember event”. This term is defined in §342-35(8) as “events or activities that 
are not restricted to members only or that are not hosted or financially guaranteed by a 
member”. In our review of membership club applications for special permits to hold 
nonmember events, we have found that when any person can be a club member – even if only 
for a day—member events cannot be distinguished from nonmember events. 

• The defined term “dwelling unit” and the phrase within the definition of that term in §342-3 
“complete housekeeping facilities for only one family” with a subsequent reference to sanitation 
and cooking facilities.  In a recent appeal, the Board was split on what standards are required for 
a space to be considered a dwelling unit, and what components are required to satisfy the term 
“complete housekeeping facilities”. 

• The terms “roomers” and ‘boarders.” These terms are not defined in §342-3 but are used in the 
description of a permitted accessory use in §342-21(6). We ask the Board to define these two 
terms and to provide standards for the exercise of this accessory use. 

• The term “single housekeeping unit”. This phrase appears in the definition of “family” in §342-3. 
Please provide standards and intent for this term. 

• The defined term “Lot Coverage”. This term is defined in §342-3. However the zoning tables in 
§342 Attachment 2 and §342 Attachment 3 do not include this term. Instead, the table in 
Attachment 2 includes “maximum building coverage all buildings” and the table in Attachment 3 
includes “maximum building coverage”. In contrast, the defined term “coverage” encompasses 
both buildings and structures. Please clarify if the Code’s intent is to require only that a lot be 
covered by buildings up to a certain percentage or is the intent of the Code to require that a lot 
be covered by the total of buildings and structures up to a certain percentage.   



In addition, the definition of “coverage” includes the sentence: “The height of a parking garage 
that is located in the one-hundred-year floodplain may exceed 50% below finished grade…” 
Please clarify if the language of this sentence was intended to be: “The height of a parking 
garage that is located in the one-hundred-year floodplain which is in excess of 50% below 
finished grade may be exempt from this definition…”  

• The defined term “Indoor Recreation Facility”. Does this term include yoga studios or virtual 
sports facilities? The definition of this term in §342-3 states that its “An indoor facility providing 
accommodations for a variety of individuals, organized or franchised sports... Such facility may 
also provide health and fitness club facilities and martial arts instruction facilities.” It appears 
that the Code lacks a defined term for stand-alone fitness instruction/facilities without a sport 
component.  In addition, §342-30 - states that clubs, dancing studios and dancing schools are 
permitted uses in the General Commercial Districts subject to Article X; please consider whether 
Indoor Recreational Facilities should also be subject to Article X (§342-30). 
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